Ce este hipnoza? Dar meditația? Există o anumită confuzie, chiar și-n rândul celor ce folosesc ambele practici. Ambele provoacă o stare mentala extrem de benefică, de profundă relaxare și calmare, care te poate ajuta să depășești într-un mod pozitiv situații stresante din viață. O fac, însă, în același mod? Pentru început, să definim pe rând cele două practici.
Hipnoza și ce poți trata cu ajutorul ei
Prin hipnoză, practic, ești conștient de tot ce se întâmpla cu tine sau în jurul tău.
Practica hipnozei este folosită atât în rezolvarea problemelor comportamentale sau emoționale, cât și-n tratarea unor probleme clinice, precum: anxietate, atacuri de panică, obiceiuri nocive (fumat, supraalimentație, dependența de alcool, droguri, jocuri de noroc), insomnie, depresie și altele. Mai mult, cu ajutorul hipnozei îți poți dezvolta noi abilități: îți poți crește puterea de concentrare, spori încrederea în propria persoană sau îmbunătăți memoria.
Meditația și ce poți trata cu sprijinul ei
Meditația este o stare de concentrare profunda, în care blochezi sau întrerupi rumoarea gândurilor pe care o porți de fapt constant in minte.
Practica meditației încurajează și dezvoltă concentrarea, claritatea minții, pozitivitatea emoțională și o viziune cât mai clară și mai calmă asupra vieții. Cu răbdare și exercițiu, meditația poate avea un efect transformator și te poate duce spre o noua înțelegere a vieții.
La fel ca și-n cazul hipnozei, beneficiile meditației sunt nenumărate:
- Sănătate – îmbunătățește sistemul imunitar, reduce inflamațiile
- Stare de bine – scade depresia, anxietatea și nivelul de stres
- Conexiuni sociale – crește nivelul de inteligență emoționala, de empatie și de compasiune, te ajută să apreciezi solitudinea
- Autocontrol – îți îmbunătățește capacitatea de a-ți regla emoțiile, dar și abilitățile de introspecție
- Creier – sporește productivitatea, îmbunătățește memoria și creste nivelul de creativitate
Hipnoza este adesea comparată cu meditația căci ambele induc o stare în care gândirea și procesele mentale conștiente scad, în timp ce relaxarea și focusul cresc.
Principala diferența între cele doua tehnici este că hipnoza are un scop final bine definit – fie rezolvarea unei probleme de ordin mental, emoțional sau fizic, fie întărirea unor abilitați pe care le ai deja, timp în care scopul meditației, in cea mai pura forma a sa, este de a-ti goli mintea. O altă diferență esențială între cele două practici aceste aceea de rezultate în raport cu timp de practică. De exemplu, Terapia Transformațională Rapidă, care are la bază hipnoza, are rezultate imediate și permanente chiar dintr-o singură ședință. Este o terapie rapidă care nu necesită practică zilnică și nici disciplină. Pe când meditația ca formă singură practicată, are nevoie de timp și dedicare pentru a ajunge la rezultatele mai sus menționate.
Multe persoane care au făcut meditație și apoi au experimentat și hipnoza sunt surprinși de similitudinea celor două tehnici. Așa cum am sugerat și mai sus, atât în hipnoză cât și în meditație se folosesc tehnici aproape identice. Focusul trebuie să fie pe vizualizare.
Să trăiești pentru a îndeplini așteptările celor din jur poate cauza stres, iritabilitate, hipertensiune, lipsa concentrării, dar și a apetitului. Meditația te poate sprijini, așadar, în acest sens. Iți poate elibera mintea de toate gândurile nocive pentru ca tu să ajungi la o pace interioara.
Hipnoterapia însă, are un tel mai precis, de exemplu pierderea în greutate, renunțarea la fumat sau tratarea anxietății.
La începutul unei ședințe de hipnoterapie, terapeutul poate folosi anumite tehnici asemănătoare meditației pentru a elimina partea conștienta a mintii, astfel încât sugestiile să ajungă mai bine la partea inconștientă a minții.
Nu este o spălare de creier, nici somn și nici magie. In hipnoza ești conștient, mereu în control și poți oricând să ieși din transa hipnotică indusa. Este o stare naturala și inofensiva a minții, daca vrei.
La final, îți las urmatoarea idee care inglobeaza intreaga putere a terapiei prin hipnoza: hipnoza te poate ajuta să faci din mintea ta cel mai bun prieten, susținător și partener de nădejde.
Daca vrei sa înțelegi cum funcționează mintea, daca vrei sa afli care ți-e adevărata capacitate, daca vrei să înveți una dintre cele mai puternice tehnici de reeducare, schimbare și dezvoltare mentală, alege hipnoterapia.